Blog

The Roses / Káva  / Barista roku 2020

Barista roku 2020

Ve dnech 15. – 16. února se konalo v pražské Pragovce české mistrovství v přípravě kávy, aneb Barista roku 2020, na kterém náš Vojta Růžička vyhrál 1. místo!

Foto: Nicola Zörkler pro Kaawu

Vojta soutěžil s kávou z Etiopie, z farmy Gesha Village. Tato káva byla vypěstována v nadmořské výšce 2000 m. n. m. Kvůli nižší teplotě ve vyšších nadmořských výškách mají kávovníky zpomalený metabolismus, což způsobuje to, že celý proces zrání trvá delší dobu, tudíž všechny aromatické látky a hlavně cukry mají více času pro rozvinutí. Tohle je jeden z důvodu, proč kávy z vyšších nadmořských výšek jsou ovocnější a sladší. Vojtova soutěžní káva byla odrůdy Gesha 1931 zpracována klasickou naturální metodou. V chuti měla výrazné tóny malin, jasmínu a ibišku, s čokoládovou dochutí.

Foto: Lukáš Kozel

Konceptem prezentace bylo třídění zelených zrn před pražením, za účelem dostat z této unikátní kávy ještě více. První třídění bylo podle velikosti za použití sít. Druhé třídění bylo podle barvy, jelikož jsme si všimli, že velikost zrn 17+ obsahuje velké množství načervenalých (reddish) zrn, a tak jsme zkusili zrna roztřídit na zelená (greenish) a načervenalá. Ty jsme pak upražili zvlášť a chuťový rozdíl byl opravdu velký. Načervenalá chutnala po ostružinách a jasmínu, ta zelená po třtinovém cukru a mléčné čokoládě, proto Vojta na svá soutěžní espressa a signature beverage používal „reddish beans“ a na milk beverage „greenish beans“.

Foto: Boris Mayer

Káva byla pražená v pražírně The Underdog v Athénách, kde Vojta právě trénuje na World Barista Championship 2020, který se koná 4. – 7. května v australském Melbourne, tak nám držte palce!

Mockrát děkujeme Spolku výběrové kávy za skvělou organizaci, příští rok se vidíme znovu, tentokrát s větším zastoupením v řadách soutěžících napříč kategoriemi!

Video z vítězné prezentace naleznete zde:

No Comments

Post a Comment