Adventní kalendář

Adventní kalendář s výběrovou kávou

Adventní kalendář pro milovníky výběrové kávy obsahuje 24 plechovek, v nichž objevíte každý den 20 gramů kávy z předních evropských pražíren, které jsme pro vás pečlivě vybírali. Naskýtá se vám příležitost ochutnat každý den kávu z jiné pražírny, z jiné kávové plantáže a jiného koutu světa. Jak je u adventních kalendářů zvykem, do poslední chvíle bude překvapením, jakou kávu ochutnáte. O informace o kávě ovšem nebudete ochuzeni, základní info se dočtete na plechovce, kterou skrývá příslušné okénko adventního kalendáře. Na našich stránkách www.theroses.cz, se pak každý den dozvíte další podrobnosti o vybrané kávě, včetně informací o původu kávy a pražírně. Mimo jiné zde najdete i doporučený recept na optimální přípravu dané kávy.

Vánoční překvapení

V každém okénku naleznete 20 g skvělé výběrové kávy z přední evropské pražírny. Nicméně na Štědrý den pro vás chceme vybrat nějakou pecku! Oslovili jsme naše pražírny, aby nám zaslaly vzorek kávy speciálně pro tento den. Kávu vybereme na základě slepého cuppingu, díky čemuž nás nemůže ovlivňovat pražírna, země původu, odrůda nebo zpracování, ale pouze chuťové vlastnosti samotné kávy.

Káva bude pražená v půlce listopadu a hotové kompletní kalendáře budeme posílat v posledním listopadovém týdnu tak, abyste si 1. prosince mohli vychutnat první šálek skvělé adventní kávy.

Pražírny v kalendáři

ČESKO

 

Father’s Coffee Roastery – Majitelé pražírny Petr a Marie si ze všeho nejdřív otevřeli kavárnu v Ostravě. Dále založili značku The Apron, která vyrábí baristické zástěry a jako další krok v podnikání byla rodinná pražírna, opět v Ostravě. Proč Father’s? Prostě rodina. Táta praží, máma ochutnává a děti kolem poskakují.

Dos Mundos – Proč Dos Mundos? Dos Mundos by se ze španělštiny dalo přeložit jako „dva světy“. To proto, že se v pražírně potká svět zelené kávy se světem kávy pražené. Pražírna vznikla před osmi lety, kdy se její zakladatel Lukáš Zugar vrátil z Číny, kde ho inspiroval řetězec kaváren, kde připravovali filtrovanou kávu ve velkém. Dos Mundos má nyní dvě vlastní kavárny v Praze a spoustu velkoobchodních odběratelů po celé republice.

Candycane coffee – Za pražskou „cukrátkovou“ pražírnou stojí dvě výrazné persony české specialty coffee scény. První z nich, pražič Ondra Štoksa, získal zkušenosti s pražením ve svém předchozím projektu Kapitán Arabika, druhým je Jarda Slámečka. Jarda nasbíral zkušenosti v předních pražských kavárnách a dostal se až k porotcování mistrovství republiky v přípravě kávy – Barista roku. Kdo jednou viděl Candycane na některém z festivalů, jen tak na ně nezapomene. Jejich skvělá show, kterou dokáží svou pražírnu prezentovat, je opravdu unikátní.

Rebelbean – Značka byla založena Michalem Stecem v roce 2013, kdy ještě druhý z nynějších spolumajitelů – Honza Špalek, pracoval jako pražič v jedné malé brněnské pražírně, kde mimo jiné pro Michala pražil kávu pod značkou Rebelbean. Za nějaký čas se Honza stal druhým spolumajitelem značky a po nějaké době otevřeli vlastní pražírnu v Jundrově, kde upražili první kávu v dubnu roku 2017.
Mimo pražírnu kluci provozují malý espresso bar a merchandise shop v Jundrově a moderní stylovou kavárnu Vlněna v centru Brna.

ŠVÉDSKO

 

Drop Coffee – Tato pražírna se nachází v hlavním městě Švédska – ve Stockholmu a byla založena v roce 2009. V roce 2010 si pražili kávu na 1 kg pražičce a až v roce 2012 začali pražit ve větším množství a pro větší počet zákazníků. Všechna zelená zrna, která kupují od farmářů, si sami pečlivě vybírají, protože navštěvují všechny farmy, ze kterých kávu dováží.
Zakladatelka této pražírny – Joanna Alm vyhrála třikrát švédské mistrovství v pražení kávy a na světovém šampionátu obsadila 2. místo.

Morgon Coffee Roasters – Gabriella Runesson, Markus Vestergaard a Christian Gullbrandsson, pouze tři lidi stojí za provozem této pražírny ze švédského Göteborgu. Sami o sobě říkají „Nejsme zase tak odlišní“, celý nápad téhle pražírny je nebrat výběrovou kávu až tak vážně. Nebrat to jako vědu, kde lidé v bílých pláštích dělají speciální experimenty. Chtějí „pouze“ produkovat výbornou výběrovou kávu a sdílet její příběh mezi lidi, protože výběrová káva může být pro každého!

Koppi – Je další švédskou pražírnou pocházející z Helsingborgu. Vznikla v roce 2007 a za provozem této pražírny stojí Charles Nystrand a Anne Lunell, která se v roce 2016 stala švédskou mistryní v přípravě filtrované kávy.
V roce 2016 se přestěhovali ze svého zázemí v kavárně do prostoru s 2000 m2 a rozšířili tak svoji pražírnu.

ANGLIE

 

Hasbean – Pražírna z anglického Staffordu. Majitelem a zakladatelem je Stephen Leighton, jedna z nejvýraznějších postav nynější scény výběrové kávy. Steve začínal pražit v garáži u sebe doma a kávu prodával v malinkém obchůdku ve Staffordu. Nyní v Hasbeanu praží na čtyřech pražičkách, přičemž ta největší zvládne upražit až 60 kg kávy naráz. V Hasbeanu pracuje také World Barista Champion 2017 Dale Harris.

Round Hill Roastery – Tato pražírna z anglického lázeňského města Bath vznikla v roce 2012, kdy její zakladatel Eddie Twitchett začal pražit kávu a prodávat ji na lokálních farmářských trzích. Později začal Round Hill získávat první velkoobchodní zákazníky. Nyní za pražírnou Round Hill stojí tým sedm lidí, kteří se podílí na produkci skvělé výběrové kávy.

Climpson&Sons – Climpson&Sons jsou jedněmi z průkopníků na londýnské scéně s výběrovou kávou a praží nejlepší kávu z celého srdce východního Londýna. Neustále svoji kávu ochutnávají, připravují nejrůznějšími metodami, a zkoumají jak jejich pražení ovlivní výslednou chuť kávy v šálku a co případně udělat jinak, protože jejich cílem je z kávy dostat jen ty nejlepší chutě a k dané kávě vybrat i správnou metodu přípravy.

POLSKO

 

Coffee Proficiency – Tato pražírna sídlí v polském Krakově od roku 2012. Jedním z lidí, kteří stojí za touhle pražírnou, je Lukasz Jura, který je světoznámý porotce snad všech kategorií.

HAYB Speciality Coffee – Je další polská pražírna, se sídlem ve Varšavě.
Co ono „HAYB“ znamená? How are you brewing?
Originalita, nápad, krásný design a prvotřídní výběrová káva. To je to, čím tato pražírna září na evropské kávové scéně. Pokud jste někdy viděli jejich design a balíčky, sami usoudíte, že grafika je opravdu unikátní.

Java Coffee – Tato pražírna z Varšavy se mimo pražení prvotřídní kávy zabývá i školením. Založili Java University, kde všem, kteří se zajímají o výběrovou kávu, ukazují techniky přípravy, předávají zkušenosti a experimentují s kávou.
Vedou lekce jak pro profesionální baristy, tak pro nadšence, kteří si jen chtějí připravit šálek kávy doma.

NĚMECKO

 

Populus Coffee – Populus je berlínská pražírna, kterou vlastní finská rodina. Henrik Haavisto a jeho žena Sari si zakládají na poctivém rodinném byznysu, kvalitě a direct traidu a kávu praží podle norských tradic. Jednou z nejpodstatnějších věcí v jejich podnikání jsou osobní vztahy mezi farmou, z které kávu dováží, ale i se zákazníkem, kterému upražené zrno prodávají.
Mimo pražírnu provozují také v Berlíně kavárnu, kde nabízí domácí pečivo, sandwiche a další kvalitní domácí jídla.

Fjord Coffee Roasters – Je druhá berlínská pražírna v našem kalendáři. Patří mezi nejznámější a nejvyhledávanější pražírny jak v Berlíně, tak v celém Německu. Jak sami o sobě říkají, vybírají pouze zrna nejvyšší kvality, aby docílili nezapomenutelné chuti kávy.

DÁNSKO

 

La Cabra Coffee Roasters – Tato pražírna byla založena v roce 2012, kdy začali v malém obchodě daleko od městského centra nabízet lidem výběrovou kávu, což byla zajímavá novinka i přesto, že ve městě již existovala poměrně rozvinutá kávová kultura.
V roce 2013 si začali pražit vlastní kávu a byli tak průkopníci této kultury v malém městě Aarhus.

April Coffee Roasters – Majitel a zakladatel pražírny – Patrik Rolf dlouhou dobu působil ve světoznámých pražírnách. Poté si v Kodani založil vlastní.
Proč zrovna April? Protože zrovna duben je měsíc, kdy se potkává produkce zelené kávy z Ameriky, Afriky a Asie a je k dispozici nejširší nabídka kávy v roce.
Patrik se v roce 2015 umístil na 2. místě na londýnských Coffee Masters a v roce 2019 obsadil 2. místo na soutěži World Brewers Cup.

SLOVENSKO

 

black. – Je slovenská pražírna z Bratislavy, která byla založena v roce 2017. Firma se rozrostla a v dnešní době pracuje v pražírně šest lidí a mají dvě vlastní kavárny.
Proč black? Odpověď je jednoduchá. Prostě je to jejich oblíbená barva. Ovšem černě praženou kávu u nich nenaleznete. Každé kávě hledají ten nejlepší stupeň pražení, aby podtrhli chuťový potenciál, které si zrno nese z farmy.

Goriffee – Pražírna vznikla v roce 2013 v Bratislavě, kdy si začali dovážet výběrovou kávu přímo od farmáře z Rwandy. Dnes v jejich produkci naleznete kávy z celého světa. Každý den jim chodí vzorky zelené kávy, ze kterých pečlivě vybírají ty nejlepší.
Za celým projektem stojí pouze tři lidé. Erik Šimšík, který má na starosti výběr zelené kávy, Amir Al Jabri kávu praží a Matej Hambalko má na starosti obchod a marketing.

ŘECKO

 

The Underdog – Lidé z Underdog praží kávu od roku 2011. Spolu s pražírnou vedou v Aténách kavárnu The Rabbit Punch, kde pracuje i mistr světa v Coffee in Good Spirits z roku 2016 Michalis Dimitrakopoulos.
Majitel projektu The Underdog Tasos Delichristos vystupuje na světové kávové scéně jako mezinárodní porotce na baristických soutěžích.

ITÁLIE

 

Gardelli Specialty Coffees – Tato pražírna pochází z italského města Forli. Majitel této pražírny a hlavní pražič Rubens Gardelli začal v roce 2014 soutěžit na Brewers Cupu a Italy Coffee Roasting Championship. Obě tyto soutěže vyhrál a na světovém šampionátu v přípravě filtrované kávy obsadil 2. místo. Po čtyřech letech soutěžení se mu v roce 2018 podařilo vyhrát mistrovství světa v pražení kávy.

IRSKO

 

Cloud Picker Coffee Roasters – Tuto pražírnu založil v roce 2013 Frank Kavanagh a Peter Sztal. Zajímavý název pražírny vznikl v Thajsku, kde Frank a Peter navštívili farmu Doi Chang a po vystoupání nad mraky spatřili lidi pracující na farmě, jak trhali kávu z keřů.
Jedná se o první Dublinskou pražírnu výběrové kávy. Aby dosáhli co nejlepší produkce, kávu si sami vybírali a navštívili mnoho zemí Jižní Ameriky, odkud zelené zrno nakupují.

RAKOUSKO

 

CoffeePirates – Tato vídeňská pražírna byla založena v roce 2012 a jednalo se o první pražírnu 3. kávové vlny ve Vídni. Aby vybrali co nejlepší zelené zrno, jezdí minimálně dvakrát ročně do zemí původu na farmy, odkud kávu skupují.
Jak sami o sobě píší, vše je o lidech, a proto se jejich tým skládá z veselých a usměvavých baristů. Můžete se o tom koneckonců přesvědčit sami ve Vídni u nich v kavárně.

MAĎARSKO

 

Casino Mocca – Pražírna vznikla v roce 2013 v Budapešti. Z původně tříčlenného týmu zůstali dva původní majitelé, kteří o sobě píší, že pro ně bylo pražení kávy vždy koníčkem, a tak se stalo i jejich vášní a profesí. Není nic lepšího, než když člověka jeho práce baví a oborem žije. Přesně tohle je případ kluků, jejichž káva je opravdu exkluzivní.