Adventní kalendář

Read in English

Příjemný advent přejí
The Roses

Adventní kalendář s výběrovou kávou

Adventní kalendář pro milovníky výběrové kávy obsahuje 24 plechovek, v nichž objevíte každý den 20 gramů kávy z předních evropských pražíren, které jsme pro vás pečlivě vybírali. Naskýtá se vám příležitost ochutnat každý den kávu z jiné pražírny, z jiné kávové plantáže a jiného koutu světa. Jak je u adventních kalendářů zvykem, do poslední chvíle bude překvapením, jakou kávu ochutnáte. O informace o kávě ovšem nebudete ochuzeni, základní info se dočtete na plechovce, kterou skrývá příslušné okénko adventního kalendáře. Na našich stránkách www.theroses.cz, se pak každý den dozvíte další podrobnosti o vybrané kávě, včetně informací o původu kávy a pražírně. Mimo jiné zde najdete i doporučený recept na optimální přípravu dané kávy.

SOUTĚŽ O VĚCNÉ CENY

Letos jsme pro vás připravili soutěž o věcné ceny!

Do 150 kalendářů ukryjeme zlatý kupón. Pokud v některém z okének kalendáře tento zlatý kupón naleznete, automaticky postupujete do naší soutěže o věcné ceny. Výherce budeme losovat 24.12. v živém vysílání na našem Facebooku. Kompletní pravidla naleznete ZDE.

Na jaké ceny se můžete těšit?

  • Váha Acaia Pearl
  • Mlýnek Comandante C40 MK43 NitrBlade American Cherry
  • Moccamaster KB741
  • 3x naše tričko Barista Casual dle vlastního výběru
  • Aeropress
  • V60-02 keramická tyrkysová
  • 2x 100g balíček exkluzivní kávy, kterou naleznete v okénku č. 24
  • 3x 250g balíček výběrové kávy dle vlastního výběru z našeho e-shopu
  • 2x sleva 15 % na náš e-shop

Pražírny v kalendáři

ČESKO

 

The Naughty Dog
Tato poměrně nová česká pražírna sídlí v Jílovém u Prahy. Její majitelé jsou Petra Davies Veselá, skvělá baristka a mezinárodní porotce a její manžel Gwilym Davies, mezinárodní porotce, zakladatel světově známé kavárny Prufrock v Londýně. Spolu dále provozují známé školící středisko. Proč se pražírna jmenuje právě takto? Jednoduché, jejich vášeň a miláčci jsou jezevčíci – Maja The Sausage Dog a Mrs. Jenny Brown.

 

Candycane coffee
Za pražskou „cukrátkovou“ pražírnou stojí dvě výrazné persony české specialty coffee scény. První z nich, pražič Ondra Štoksa, získal zkušenosti s pražením ve svém předchozím projektu Kapitán Arabika, druhým je Jarda Slámečka. Jarda nasbíral zkušenosti v předních pražských kavárnách a dostal se až k porotcování mistrovství republiky v přípravě kávy – Barista roku. Kdo jednou viděl Candycane na některém z festivalů, jen tak na ně nezapomene. Jejich skvělá show, kterou dokáží svou pražírnu prezentovat, je opravdu unikátní.

 

Rebelbean
Značka byla založena Michalem Stecem v roce 2013, kdy ještě druhý z nynějších spolumajitelů – Honza Špalek, pracoval jako pražič v jedné malé brněnské pražírně, kde mimo jiné pro Michala pražil kávu pod značkou Rebelbean. Za nějaký čas se Honza stal druhým spolumajitelem značky a po nějaké době otevřeli vlastní pražírnu v Jundrově, kde upražili první kávu v dubnu roku 2017.
Mimo pražírnu kluci provozují malý espresso bar a merchandise shop v Jundrově a moderní stylovou kavárnu Vlněna v centru Brna.

 

ŠVÉDSKO

 

Per Nordby
Tato pražírna se nachází ve švédském Göteborgu a vznikla v roce 2013. Kávu vybírají od farmářů, se kterými se osobně znají. Tyto farmy každý rok objíždí, aby navštívili místo původu kávy, kterou od nich nakupují. Odebírají zelenou kávu především z Brazílie, Etiopie, Kostariky, Rwandy, Keni a Nikaragui.

Morgon Coffee Roasters 
Gabriella Runesson, Markus Vestergaard a Christian Gullbrandsson, pouze tři lidi stojí za provozem této pražírny ze švédského Göteborgu. Sami o sobě říkají „Nejsme zase tak odlišní“, celý nápad téhle pražírny je nebrat výběrovou kávu až tak vážně. Nebrat to jako vědu, kde lidé v bílých pláštích dělají speciální experimenty. Chtějí „pouze“ produkovat výbornou výběrovou kávu a sdílet její příběh mezi lidi, protože výběrová káva může být pro každého!

 

ANGLIE

 

Hasbean
Pražírna z anglického Staffordu. Majitelem a zakladatelem je Stephen Leighton, jedna z nejvýraznějších postav nynější scény výběrové kávy. Steve začínal pražit v garáži u sebe doma a kávu prodával v malinkém obchůdku ve Staffordu. Nyní v Hasbeanu praží na čtyřech pražičkách, přičemž ta největší zvládne upražit až 60 kg kávy naráz. V Hasbeanu pracuje také World Barista Champion 2017 Dale Harris.

 

Round Hill Roastery
Tato pražírna z anglického lázeňského města Bath vznikla v roce 2012, kdy její zakladatel Eddie Twitchett začal pražit kávu a prodávat ji na lokálních farmářských trzích. Později začal Round Hill získávat první velkoobchodní zákazníky. Nyní za pražírnou Round Hill stojí tým sedm lidí, kteří se podílí na produkci skvělé výběrové kávy.

 

Colonna Coffee
Maxwell Colonna-Dashwood, majitel pražírny a trojnásobný mistr Anglie v soutěži baristů. Maxwell si se svou ženou Lesley založil první firmu, se kterou objížděli akce a festivaly v Anglii, kde připravovali kávu.

 

POLSKO

 

Coffee Proficiency
Tato pražírna sídlí v polském Krakově od roku 2012. Jedním z lidí, kteří stojí za touhle pražírnou, je Lukasz Jura, který je světoznámý porotce snad všech kategorií.

 

Java Coffee
Tato pražírna z Varšavy se mimo pražení prvotřídní kávy zabývá i školením. Založili Java University, kde všem, kteří se zajímají o výběrovou kávu, ukazují techniky přípravy, předávají zkušenosti a experimentují s kávou.
Vedou lekce jak pro profesionální baristy, tak pro nadšence, kteří si jen chtějí připravit šálek kávy doma.

 

NĚMECKO

 

Populus Coffee
Populus je berlínská pražírna, kterou vlastní finská rodina. Henrik Haavisto a jeho žena Sari si zakládají na poctivém rodinném byznysu, kvalitě a direct traidu a kávu praží podle norských tradic. Jednou z nejpodstatnějších věcí v jejich podnikání jsou osobní vztahy mezi farmou, z které kávu dováží, ale i se zákazníkem, kterému upražené zrno prodávají.
Mimo pražírnu provozují také v Berlíně kavárnu, kde nabízí domácí pečivo, sandwiche a další kvalitní domácí jídla.

 

Fjord Coffee Roasters
Je druhá berlínská pražírna v našem kalendáři. Patří mezi nejznámější a nejvyhledávanější pražírny jak v Berlíně, tak v celém Německu. Jak sami o sobě říkají, vybírají pouze zrna nejvyšší kvality, aby docílili nezapomenutelné chuti kávy.

 

DÁNSKO

 

La Cabra Coffee Roasters
Tato pražírna byla založena v roce 2012, kdy začali v malém obchodě daleko od městského centra nabízet lidem výběrovou kávu, což byla zajímavá novinka i přesto, že ve městě již existovala poměrně rozvinutá kávová kultura.
V roce 2013 si začali pražit vlastní kávu a byli tak průkopníci této kultury v malém městě Aarhus.

 

April Coffee Roasters
Majitel a zakladatel pražírny – Patrik Rolf dlouhou dobu působil ve světoznámých pražírnách. Poté si v Kodani založil vlastní.
Proč zrovna April? Protože zrovna duben je měsíc, kdy se potkává produkce zelené kávy z Ameriky, Afriky a Asie a je k dispozici nejširší nabídka kávy v roce.
Patrik se v roce 2015 umístil na 2. místě na londýnských Coffee Masters a v roce 2019 obsadil 2. místo na soutěži World Brewers Cup.

 

SLOVENSKO

 

Illimité Coffee Roasters
Tuto slovenskou pražírnu založil v roce 2014 Lukáš Kubiny. Její zakladatel studoval na zdravotnické škole obor farmaceutický laborant. Jelikož je v tomto oboru nepřeberné množství chemie, stejně jako i v kávě, využil tak Lukáš svých znalostí a pustil se do tohoto krásného oboru a začal se věnovat kávě.

The Fleck Coffee Roasters
Její majitel – Martin Karabinoš, několikanásobný mistr Slovenska v různých kategoriích, jako například Barista, Coffee in good spirit, Latte art, dříve pracoval jako barman a barista. Po několikaleté zkušenosti se rozhodl otevřít si svůj vlastní podnik. Tento krásný, moderní podnik vznikl v Banské Bystrici a spojuje kavárnu s pražírnou.

 

ŘECKO

 

The Underdog 
Lidé z Underdog praží kávu od roku 2011. Spolu s pražírnou vedou v Aténách kavárnu The Rabbit Punch, kde pracuje i mistr světa v Coffee in Good Spirits z roku 2016 Michalis Dimitrakopoulos.
Majitel projektu The Underdog Tasos Delichristos vystupuje na světové kávové scéně jako mezinárodní porotce na baristických soutěžích.

 

ITÁLIE

 

Ditta Artigianale
Tato pražírna vznikla v roce 2013, kdy se její zakladatel Francesco Sanapo zúčastnil své poslední soutěže v australském Melbourne, kde se ve finále umístil na 6. místě. Tehdy Francesco pocítil potřebu něco v Itálii udělat. Něco, čím by zahájil inovativní cestu, která bude zároveň odrážet italské tradice a pohostinnost.

 

ŠPANĚLSKO

 

Cocóra Specialty Coffees
Tato partička lidí získávala své znalosti a zkušenosti od těch nejlepších na světě (Joanna Alm z Drop Coffee, Sandra Azevedo – trenérka SCA, Scott Rao). Poté zdokonalovali svoje umění a v roce 2017 si založili pražírnu. Obsadili 2. místo ve španělském Brewers Cup a 3. místo na španělském mistrovství pražičů.

Nomad Coffee
Zakladatel pražírny Jordi Mestre strávil 2 roky jako barista v nejlepších londýnských kavárnách. Poté si založil „pojízdnou kavárnu“ vozík s kávovarem a mlýnkem a jezdil po městě a prodával kávu. V roce 2012 se přihlásil na mistrovství baristů ve Španělsku, kde obsadil 1. místo a následně skončil na 15. místě na mistrovství světa. V roce 2014 vznikl v Barceloně projekt Nomad Coffee Lab. Po chvíli se do týmu připojil Fran Gonzáles.

 

NIZOZEMSKO

 

White Label Coffee
Pražírna se sídlem v Amsterdamu, kde najdete i kavárnu se stejným názvem.

Friedhats Coffee Roasters
Mikropražírna, která se nachází v Amsterdamu. Snaží se, aby jejich produkce měla co nejmenší dopad na životní prostředí a vše, co v něm žije.

Lex Wenneker je holandským šampionem baristů v letech 2015, 2016 a 2018. V roce 2018 obsadil 2. místo na světovém šampionátu baristů. Dylan Sedgwick začal v této branži pracovat v roce 2007, ve společnosti, která se zabývá opravou kávovarů. V roce 2014 získal své první zaměstnání v kavárně a pracoval pro Headfirst Coffee Roasters, kde se setkal s Lexem.

 

RUMUNSKO

 

Sloane Coffee Roastery
Tato rumunská pražírna sídlí v Bukurešti a jejími zakladateli jsou Cosmin Mihailov a Teodora Pitis. Práci mají rozdělenou tak, že Cosminovým úkolem je vybírat co nejlepší kávu a Teodora má na starosti administrativu. Jejich pražič Bogdan Georgescu se umístil na 1. místě v rumunském šampionátu v pražení kávy, přičemž na následném světovém šampionátu se umístil na skvělém 2. místě.

 

Bob Coffee Lab
Sami o sobě říkají: „What’s up, dog? Here’s the deal. When I’ve turned into a dog, my psycho-therapist told me: Chill, Bob, don’t panic, people change all the time. Now that I’m a dog, he thinks I’ve become a better man. Not even Kafka would’ve said it better. Also, all my senses have sharpened. I immediately smell the kind of man you are. I’ve become super-cool at sniffing. The world is like an olfactory show to me. And I wanna make the most of this show. That’s why I poked my nose into this coffee business. Because nothing compares with every flavored bean roasted by our man, the top dog. Trust my nose! I’ve created a gang of experts awarded in the whole world and we fix a coffee like cat’s pajamas. Stop by and stand by me, dog. Cuz every dog has its day. And his coffee.“