The Roses – Blog

Ve dnech 15. – 16. února se konalo v pražské Pragovce české mistrovství v přípravě kávy, aneb Barista roku 2020, na kterém náš Vojta Růžička vyhrál 1. místo! Foto: Nicola Zörkler pro Kaawu Vojta soutěžil s kávou z Etiopie, z farmy Gesha Village. Tato káva byla vypěstována v nadmořské výšce 2000 m. n. m. Kvůli nižší teplotě ve vyšších nadmořských výškách mají kávovníky zpomalený metabolismus, což způsobuje to, že celý proces zrání trvá delší dobu, tudíž všechny aromatické látky a hlavně cukry mají více času pro rozvinutí. Tohle je jeden z důvodu, proč kávy z vyšších nadmořských výšek jsou ovocnější a sladší. Vojtova soutěžní káva byla odrůdy Gesha 1931 zpracována klasickou naturální metodou. V chuti měla výrazné tóny malin, jasmínu a ibišku, s čokoládovou dochutí. Foto: Lukáš Kozel Konceptem prezentace bylo třídění zelených zrn před pražením, za účelem dostat...

Káva je nápoj, bez kterého si mnozí z nás ani neumíme představit den. Ranní káva při snídani, odpolední káva po obědě, či espresso při pracovní schůzce. Každý máme svůj „rituál“ a své chvíle, kdy si tento lahodný mok nejlépe vychutnáme. V dnešní době opravdu nenaleznete jediný podnik, kde by nebyl nějaký kávový nápoj k dostání. Ovšem jak vybrat právě ten správný podnik kam zajít na opravdu kvalitní a lahodnou kávu? Protože není káva jako káva, rád bych zde popsal, co si představit pod pojmem „výběrová káva“. ...

Kávový svět je nádherný, velmi rozsáhlý a jedná se o obor, ve kterém můžete neustále objevovat něco nového. Opravdu. Řeknte si – káva – ale co je na ní tak složitého, proč z ní lidi dělají takovou vědu?...