16. prosince 2024
Tanzania Acacia Hills
Pražírna: Sloane Coffee Roasters
Nadmořská výška: 1 750–1 950 m. n. m.
Odrůda: Geisha
Zpracování: Washed
Chuťový profil
mandarinka, meruňka, květiny
Původ
Výhled z Acacia Hills Estate je neskutečný. Severní hranice farmy leží podél jihozápadní strany hory Oldeani, jejíž svahy odvodňují vodu do jezera Eyasi, klíčového slaného jezera na hranicích chráněné oblasti Ngorogoro a národního parku Serengeti. Z okraje farmy je vidět okraj kráteru Ngorogoro, dávné zřícené sopky, jejíž úrodné údolí je dnes domovem desítek různých druhů zvířat: od slonů afrických po lvy, nosorožce, leopardy a žirafy.
Pozemky, na nichž se farma rozkládá, byly dříve 4 menšími farmami, které nejprve obdělávali němečtí osadníci ve 30. a 40. letech 20. století. V 60. letech 20. století byly tyto čtyři farmy spojeny v Acacia Hills Estate a od té doby se zde produkuje káva: celkem již více než 50 let.
V roce 2007 Leon a Aideen Christianakisovi, místní tanzanští pěstitelé kávy, ve spolupráci s americkou pražírnou koupili a modernizovali usedlost, aby se mohla zaměřit na produkci výběrové kávy. Dnes Leon a Aideen do své produkce zahrnují celou řadu postupů, včetně analýzy půdy, řízeného zastínění a metod zpracování, aby zajistili nejvyšší možnou kvalitu.
Usedlost má také vlastní cuppingovou laboratoř, která Leonovi a Aideen umožňuje analyzovat kávu přímo na místě.
Geisha (známá také jako Gesha) je známá pro svou výjimečnou kvalitu šálků, zejména pokud se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách. Odrůda pochází z etiopských původních odrůd a byla sesbírána v etiopských kávových lesích ve 30. letech 20. století. Název je údajně odvozen od etiopského lesa Gori Gesha.
Dochází k záměně několika geneticky odlišných odrůd, které byly všechny nazývány Geisha, ale nejznámější je ta panamská. Odrůda byla v roce 1953 přivezena do výzkumné stanice Lyamungu v Tanzanii a odtud do Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE) ve Střední Americe. V CATIE byla odrůda zapsána jako T2722. CATIE rozšířil odrůdu T2722 v Panamě v 60. letech 20. století pro její odolnost vůči kávovníkové rzi (CLR), ale kvůli jejímu křehkému větvení se příliš nerozšířila.
Panama Geisha dosáhla své novodobé slávy v roce 2005, kdy šarže Geisha vyhrála soutěž „Best of Panama“ a trhala dobové rekordy v ceně přes 20 USD za libru. Analýza DNA prokázala, že Panama Geisha pocházející z odrůdy T2722 je odlišná a uniformní. Dnes je Geisha známá pro své jemné tóny květů, jasmínů a peckového ovoce.
Recept:
Metoda přípravy: Hario Dripper V60
Teplota vody: 93 °C
Množství kávy: 20 g
Mletí: 22 kliků na Comandante
Brew Time: 2:45
0:00 – 110 g bloom
0:45 – dolít do 220 g
1:15 – dolít do 330 g