20. prosince 2023

20. prosince 2023

Peru San Francisco

 

Pražírna: Moklair Coffee Roasters
Nadmořská výška: 1 400–2 000 m. n. m.
Odrůda: Bourbon, Caturra
Zpracování: Natural

Chuťový profil

Vlašský ořech, mango, limonáda, čokoládová pěna, šťavnatý sezamový závěr

Původ


Pedro Garcia Diaz vlastní 4 hektary půdy ve vesnici San Francisco, která se nachází v okrese San Jose del Alto. Pedro pěstuje odrůdy bourbon, tabi, caturra a pache. Jeho farma produkuje 80 exportovatelných pytlů kávy ročně, to je opravdu málo.

Káva se sbírá selektivně a poté se třešně suší 30 dní na vyvýšených záhonech. Jose del Alto je oblast s obrovským potenciálem pro kvalitní kávu, která se nachází 4 hodiny jízdy od Jaenu. Některé kávy z této oblasti mají velmi výrazný profil šálku, plný komplexnosti a překypující květinovými tóny a červeným ovocem, což pro peruánské šálky není úplně běžné. Bohužel je tato oblast poněkud izolovaná, se špatnými cestami. V důsledku toho se do ní investuje jen velmi málo, a to jak obecně, tak z hlediska produkce kávy. Tento nedostatek investic znamená, že mnoho zemědělců zůstává nesdružených a družstva nebo sdružení zde nejsou příliš přítomna.

Slovo od dodavatele této tašky (Falcon zde) : „Práce v San Jose del Alto je sice velmi náročná, ale díky potenciálu kvality a dopadu, který může mít na výrobce, se vyplatí a je to jedna z nejzajímavějších oblastí Peru a Latinské Ameriky. Vedle Hondurasu bylo Peru historicky považováno za diskontinuitní latinskoamerický původ nevýrazné a často nespolehlivé kvality. Tato pověst a s ní spojený cenový diskont jsou důsledkem dodavatelských řetězců zaměřených na velké objemy založené na agregované kvalitě, které byly vybudovány tak, aby sloužily pražírnám hledajícím hodnotu před pozoruhodnou kávou. Děje se tak na úkor peruánských pěstitelů, kteří díky lepší kvalitě nesklízejí výhody plynoucí z vyšších příjmů. Problém jsme identifikovali jako posklizňové zpracování. Farmáři byli jen málo nebo vůbec neškoleni v oblasti chemie a přesnosti, které jsou nutné k dosažení maximální kvality jejich kávy. Uvědomili jsme si, že pokud poskytneme školení, které vyžaduje pozornost k detailům, budeme muset nabídnout finanční pobídku, abychom odměnili ty zemědělce, kteří vynaložili úsilí Falcon platil dvojnásobek komerční sazby za pergamen v Jaenu.

Tito zemědělci byli vybráni na základě svého potenciálu a ochoty produkovat vynikající kvalitu a většina z nich se nacházela v oblasti zvané Huabal. V roce 2022 jsme se zaměřili na zlepšení našich provozních a technických činností. To nám umožnilo zvýšit objemy a rozvíjet vlastní zázemí v našich vyhrazených skladových prostorách. Jelikož mnoho drobných pěstitelů nemá na farmě infrastrukturu pro řádné sušení kávy, instalovali jsme také další sušicí zařízení v blízkosti skladu, abychom pěstitelům umožnili dosáhnout optimální úrovně vlhkosti a uzamknout kvalitu šálků, která by se jinak ztratila tam, kde kávu nelze řádně usušit. Na podzim roku 2022 bylo Peru vybráno jako první země původu, u níž jsme v rámci našeho projektu Carbon Project začali provádět hloubkový terénní výzkum emisí uhlíku na úrovni farem. (https://www.falconcoffees.com/beginning-the-knowledge-transfer-project/) Od konce října budeme pokračovat ve školení producentů o osvědčených postupech při aplikaci hnojiv a také pomáhat producentům při diverzifikaci odrůd na jejich farmách. Vzhledem k tomu, že společnost Falcon kontroluje dodavatelský řetězec od farmáře až k vašim dveřím, jsou tyto kávy způsobilé pro naši značku Blueprint Project, kde můžeme poskytnout údaje o ekonomické transparentnosti každé domácnosti, která vám poskytla zakoupenou kávu.

Nová komora (ano, jak fanoušek WuTang a této kávy): Věříme, že Peru má potenciál vyrovnat se kvalitou jakémukoli svému protějšku v Latinské Americe (například neuvěřitelně rostoucímu Equatoru s pozoruhodnými farmáři jako Pepe (finca solidad), Yambamine, San Augustin atd.). Nadmořská výška And v kombinaci s bohatou sopečnou půdou a tropickými srážkami znamená, že Peru má ideální topografii a klima pro produkci vysoce kvalitní kávy. Konečně se tam rozšiřují znalosti o následném zpracování a procesu fermentace . Tento šálek vám poskytne náhled na to, co se chystá … !

Bublinkový šálek ! S tóny manga, limonády a vlašských ořechů.

Recept:


Metoda přípravy: Aeropress
Mletí: 20 kliků na Comandante
Teplota vody: 92 °C
Množství kávy: 18 g
Doba přípravy: 3:00 – 3:50

Spusťte časovač a co nejrychleji nalijte všechnu vodu, aby se vytvořilo míchání.
Uzavřete aeropress pístem.
Nechte louhovat do 2:20.
Vyjměte píst a ještě jednou zamíchejte.
Znovu uzavřete pístem a začněte lisovat ve 3:00.
Vychutnejte si svůj šálek kávy!

Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0