21. prosince 2024
Ecuador La Chorora
Pražírna: Trevo Coffee
Nadmořská výška: 1 450 m. n. m.
Odrůda: Sidra
Zpracování: Washed
Chuťový profil
citronová tráva, maliny, meruňky
Původ
Tato kávová farma, kterou vlastní dvě sestry, Diana a Olinka Velezovy, je skutečně jedinečným místem. La Chorora se nachází na strmém svahu obklopeném primárním mračným lesem a protíná ji stará „incká cesta“, která kdysi spojovala Cuzco s Quitem, s nádherným výhledem na údolí Macara a Peru na obzoru.
Diana popisuje jejich podnikání v oblasti kávy jako proměňující způsob života. Sestry začaly pěstovat kávu kolem roku 2000 po velkých životních změnách. Od té doby je to táhne z města na zemědělskou půdu a do produkce kávy investují spoustu úsilí, času a emocí. Tato země, jak ji popisují Diana a Olinka, je mystická a nabitá dobrou energií.
Farma je rozdělena na dva hlavní pozemky: La Chorora, což v jazyce Kichwa znamená „studna vody“, a Yambamine, což znamená „země zlata“. Na obou pozemcích je celkem pět hektarů osázených kávou.
Na pozemku La Chorora se pěstují odrůdy Typica mejorado a Catuai.
Tato farma je také průkopníkem experimentálního zpracování v Ekvádoru. Tato farma, kterou řídí Hernan Cabra, odborník na zpracování kávy, vyprodukovala několik jedinečných profilů a získala první dvě místa v soutěži „Taza Dorada“ 2019 s rekordním skóre v Ekvádoru.
Jejich kávy skutečně mluví samy za sebe. Jsou neuvěřitelně komplexní, vyvážené a s opravdu jedinečným nádechem čerstvé dužiny kávové třešně!
Recept:
Metoda přípravy: Hario Dripper V60
Mletí: 23 kliků na Comandante
Teplota vody: 93 °C
Množství kávy: 19 g
Brew Time: 2:45 – 3:00
0:00 – 80 g bloom
0:30 – dolít do 180 g
1:10 – dolít do 240 g
1:40 – dolít do 300 g