4. prosince 2023

4. prosince 2023

Ethiopia Gango Village

 

Pražírna: Kmen Coffee Roasters
Nadmořská výška: 2 400 m. n. m.
Odrůda: 74110, 74112
Zpracování: Anaerobic Natural

Chuťový profil

Broskvový kompot, citrónový čaj, mangový džem

Původ


Zrnka jsou z oblasti Sidamo a rostla v nadmořské výšce 2 400 m n. m. Díky vysoké nadmořské výšce kávovníky rostou pomaleji a v chuti se více projevuje sladkost a přirozená acidita. Farmáři sklidili zralé kávové třešně a odvezli je do zpracovatelské stanice Gango Village, kde je zpracovali anaerobní metodou. A jak takový způsob zpracování probíhá? Zralé kávové třešně, které farmáři donesli, pečlivě protřídí a umístí je do hermeticky uzavřených barelů. Tam bez přístupu vzduchu a vody probíhá fermentace. Celý proces fermentace je v uzavřených nádobách pomalejší než na vzduchu, třešně fermentují vlastními enzymy a díky tomu jsou pak zrnka intenzivní a bohatá v chuti. Po skončení fermentace kávové třešně rozmístili na africké postele, kde je za pravidelného obracení několik dní sušili na slunci. Následně vyloupali z třešní zrnka na speciální loupačce a nechali je ještě několik dní odpočívat.

Tyto třešně jsou odrůdy 74112 a 74110, které byly speciálně vyšlechtěné v sedmdesátých letech tak, aby byly odolné vůči škůdcům napadajícím kávovníky. Číslo 74 na začátku odkazuje na rok, kdy byly odrůdy vyšlechtěny.

Recept:


Metoda přípravy: Hario Dripper V60
Mletí: 25 kliků na Comandante
Teplota vody: 95 °C
Množství kávy: 17 g
Brew time: 2:00

0:00 – 0:30 … 50 g bloom (promíchat)
0:30 – 0:45 … dolít do 100 g
0:45 – 1:00 … dolít do 150 g
1:00 – 1:15 … dolít do 200 g
1:15 – 1:30 … dolít do 250 g
Zakroužíme (RaoSpin)

Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0