7. prosince 2023

7. prosince 2023

Kenya Rui Ruiru Farmers Society

 

Pražírna: A Matter of Concrete
Nadmořská výška: 1 280–1 970 m. n. m.
Odrůda: SL28, SL34, Batian, Ruiru 11
Zpracování: Natural Anaerobic

Chuťový profil

Malina, šípek, jemná vrstva hořké čokolády, lehký bylinkový tón

Původ


Okres Nyeri leží na západním svahu nejvyšší hory státu Keňa – Mt. Kenya (5 199 m). Díky nadmořské výšce (farmy se nacházejí v nadmořské výšce 1 280 – 1 970 m nm), úrodné červené vulkanické půdě a tropickému klimatu je káva z Nyeri považována za jednu z nejlepších v Keni a celý region se nazývá „Káva šampaňského regionu“. “ Navzdory tomu po několik let v 21. století kávový průmysl v Nyeri z ekonomických důvodů stagnoval.

Do roku 2014 byla zpracovatelská stanice Rui Ruiru, která byla součástí družstva Mathira North, proslulá výrobou vysoce kvalitní kávy. Ta však přestala fungovat a začala postupně upadat. V roce 2020 se zástupci stanice Rui Ruiru v čele s ředitelem vesnice Charlesem Mainou obrátili na Crowd Farm Africa o pomoc při oživení továrny. Prostřednictvím ministerstva zemědělství a vlády okresu Nyeri se pražírna dohodla, že jim pomůže.

Stanice Rui Ruiru byla v dezolátním stavu, včetně porouchaného stroje na rozmělňování kávy. Aby ji pražírna pomohla obnovit výrobu, dohodli se, že se zaměří na přírodní zpracování kávy, včetně anaerobního zpracování. V prvním roce se stanici podařilo obnovit práci a nasbírala 24 000 kg kávových třešní. V roce 2021 se produkce zdvojnásobila na 60 000 kg kávových třešní. S  podporou pražírny se do obnovy kávové stanice zapojili další partneři a společně se jim podařilo postavit dva skleníky na pomoc při sušení třešní.

V současné době vyrábí továrna Rui Ruiru Coffee přírodní kávu, která se následně zpracovává na stanici New Kenya Planters Co-operative Union. V důsledku tohoto revitalizačního projektu začalo mnoho místních domácností s obnovou svých kávových plantáží. Příjmy z těchto plantáží pomohou farmářům vzdělávat jejich děti, pečovat o jejich zdraví a zlepšovat infrastrukturu jejich domovů. Navíc se tento projekt stal významným zdrojem zaměstnání pro tisíce jednotlivců zapojených do hodnotového řetězce kávy.

Recept:


Metoda přípravy: Hario Dripper V60
Teplota vody: 95 °C
Množství kávy: 16 g
Brew time: 2:00

0:00 … 45 g bloom (promíchat)
0:40 – dolít do 95 g
1:00 – dolít do 145 g
1:30 – dolít do 195 g
2:00 – dolít do 245 g

Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0