Naturální metoda zpracování
Naturální způsob zpracování, suchá metoda, natural. Všechny tyto názvy označují jediný způsob zpracování. Nutno dodat, že velmi oblíbený. Jak probíhá a jak naturální káva chutná? A jak se liší od kávy promyté?
Při naturálním zpracování kávy se kávové třešně hned po sesbírání a vytřídění rozloží na betonové patios nebo africké postele, kde se na slunci suší po dobu několika týdnů. Třešně se musí pravidelně otáčet, aby vlivem tepla nedošlo k nerovnoměrnému sušení a přefermentování dužiny. To by mohlo způsobit defekt – overfermentation, a káva by potom chutnala jako shnilé ovoce nebo alkohol.
Díky tomu, že je zrno po celou dobu zpracování, a především sušení, v kontaktu s dužinou, absorbuje z ní většinu cukrů a dalších chuťových a aromatických složek. Proto mají tyto kávy tak specifické aroma.
Při sušení se zrno a dužina samovolně oddělí, a při loupání proto není vůbec náročné zrno ze slupky odstranit, jak je tomu při mokrém zpracování.
Po vyloupání se zrno nechá případně ještě dosušit na vlhkost kolem 10–12 %. Suchá zelená zrna jsou ještě vytříděna a následně připravena k exportu.
Káva zpracována naturálním způsobem má vyšší sladkost, plnější tělo s ovocnými tóny, nejčastěji lesního nebo sušeného ovoce, či čokolády. Aroma bývá silnější, výraznější a velmi ovocné a čokoládové.