Adventní kalendář

Read in English

Příjemný advent přejí
The Roses

Adventní kalendář s výběrovou kávou

Adventní kalendář pro milovníky výběrové kávy obsahuje 24 plechovek, v nichž objevíte každý den 20 gramů kávy z předních evropských pražíren, které jsme pro vás pečlivě vybírali. Naskýtá se vám příležitost ochutnat každý den kávu z jiné pražírny, z jiné kávové plantáže a jiného koutu světa. Jak je u adventních kalendářů zvykem, do poslední chvíle bude překvapením, jakou kávu ochutnáte. O informace o kávě ovšem nebudete ochuzeni, základní info se dočtete na plechovce, kterou skrývá příslušné okénko adventního kalendáře. Na našich stránkách www.theroses.cz, se pak každý den dozvíte další podrobnosti o vybrané kávě, včetně informací o původu kávy a pražírně. Mimo jiné zde najdete i doporučený recept na optimální přípravu dané kávy.

Pražírny v kalendáři

ČESKÁ REPUBLIKA

Candycane coffee

Za pražskou „cukrátkovou“ pražírnou stojí dvě výrazné persony české specialty coffee scény. První z nich, pražič Ondra Štoksa, získal zkušenosti s pražením ve svém předchozím projektu Kapitán Arabika, druhým je Jarda Slámečka. Jarda nasbíral zkušenosti v předních pražských kavárnách a dostal se až k porotcování mistrovství republiky v přípravě kávy – Barista roku. Kdo jednou viděl Candycane na některém z festivalů, jen tak na ně nezapomene. Jejich skvělá show, kterou dokáží svou pražírnu prezentovat, je opravdu unikátní.

Rebelbean

Značka byla založena Michalem Stecem v roce 2013, kdy ještě druhý z nynějších spolumajitelů – Honza Špalek, pracoval jako pražič v jedné malé brněnské pražírně, kde mimo jiné pro Michala pražil kávu pod značkou Rebelbean. Za nějaký čas se Honza stal druhým spolumajitelem značky a po nějaké době otevřeli vlastní pražírnu v Jundrově, kde upražili první kávu v dubnu roku 2017.
Mimo pražírnu kluci provozují malý espresso bar a merchandise shop v Jundrově a moderní stylovou kavárnu Vlněna v centru Brna.

Jokes Aside Coffee Roasters

Tuto pražírnu zakládali naši kamarádi – Alan a Kaliope. Několik let pracovali jako baristé ve světě výběrové kávy v různých kavárnách. Za tuto spoustu let nasbírali nepřeberné množství zkušeností a znalostí, které uplatnili při zakládání jejich vlastního businessu.
Alana můžete znát díky jeho stránce na Instagramu – @50percentarabica, kde vytváří naprosto dokonalé meme ze světa kávy.

Beansmith’s

Současný hlavní pražič Petr dříve pracoval jako architekt a káva byla pro něj velkým koníčkem. Začátky pražírny vznikly, když zrekonstruovali starý chlév, kam si pořídili elektrickou pražičku a první várku kávy upražili v dubnu roku 2014. Od té doby se jejich pražení neustále zlepšovalo a business rozvíjel a rozšiřoval. Když už byl čas na pražení kávy během volných odpolední nedostatečný, skončil Petr se svou prací architekta a začal se naplno věnovat pražírně.

 

ŠVÉDSKO

Morgon Coffee Roasters

Gabriella Runesson, Markus Vestergaard a Christian Gullbrandsson, pouze tři lidi stojí za provozem této pražírny ze švédského Göteborgu. Sami o sobě říkají „Nejsme zase tak odlišní“, celý nápad téhle pražírny je nebrat výběrovou kávu až tak vážně. Nebrat to jako vědu, kde lidé v bílých pláštích dělají speciální experimenty. Chtějí „pouze“ produkovat výbornou výběrovou kávu a sdílet její příběh mezi lidi, protože výběrová káva může být pro každého!

Koppi

Je další švédskou pražírnou pocházející z Helsingborgu. Vznikla v roce 2007 a za provozem této pražírny stojí Charles Nystrand a Anne Lunell, která se v roce 2016  stala švédskou mistryní v přípravě filtrované kávy.
V roce 2016 se přestěhovali ze svého zázemí v kavárně do prostoru s 2000 m2 a rozšířili tak svoji pražírnu.

 

CHORVATSKO

Split Coffee Roasters

Tato pražírna vznikla v srpnu roku 2020. Tento projekt byl založený dvěma kamarády, kteří byli přesvědčení o tom, že by mohli vytvořit něco opravdu velkého.
Ivan a Matěj měli několikaleté zkušenosti s pražením kávy, přípravou kávy a také se soutěžením.

 

POLSKO

Coffee Proficiency

Tato pražírna sídlí v polském Krakově od roku 2012. Jedním z lidí, kteří stojí za touhle pražírnou, je Lukasz Jura, který je světoznámý porotce snad všech kategorií.

Coffee Plant

NĚMECKO

Populus Coffee

Populus je berlínská pražírna, kterou vlastní finská rodina. Henrik Haavisto a jeho žena Sari si zakládají na poctivém rodinném byznysu, kvalitě a direct traidu a kávu praží podle norských tradic. Jednou z nejpodstatnějších věcí v jejich podnikání jsou osobní vztahy mezi farmou, z které kávu dováží, ale i se zákazníkem, kterému upražené zrno prodávají.
Mimo pražírnu provozují také v Berlíně kavárnu, kde nabízí domácí pečivo, sandwiche a další kvalitní domácí jídla.

Fjord Coffee Roasters

Je druhá berlínská pražírna v našem kalendáři. Patří mezi nejznámější a nejvyhledávanější pražírny jak v Berlíně, tak v celém Německu. Jak sami o sobě říkají, vybírají pouze zrna nejvyšší kvality, aby docílili nezapomenutelné chuti kávy.

Five Elephant.

Jedná se o pražírnu výběrové kávy, pekárnu a kavárnu v Berlíně. Jejich cílem je vybírat pouze ta nejlepší zelená zrna a navíc tím způsobem, který bere ohled na na jejich dopad na životní prostředí a na sociální dopad komunit, od kterých kávu odebírají. S farmáři se znají osobně, aby o kávě věděli opravdu vše a mohli tak navázat přímý vztah pro obchod a případnou pomoc farmářským komunitám.

 

SLOVENSKO

Illimité Coffee Roasters

Tuto slovenskou pražírnu založil v roce 2014 Lukáš Kubiny. Její zakladatel studoval na zdravotnické škole obor farmaceutický laborant. Jelikož je v tomto oboru nepřeberné množství chemie, stejně jako i v kávě, využil tak Lukáš svých znalostí a pustil se do tohoto krásného oboru a začal se věnovat kávě.

Diamonds Roastery

Celý příběh této pražírny začal v roce 2014 na vánoce, kdy jedním z dárků pod stromečkem byl přístroj na přípravu pop cornu a kilo zelené kávy z Keni. Majitelé pražírny začali pražit kávu v popkornovači pro domácí použití a pro kamarády. Po načerpání velkého množství informací o tom jak pražit a co vše tato disciplína obnáší, se rozhodli vyměnit popkornovač za pravou pražičku kávy. Tento krásný koníček se přehoupl v práci na plný úvazek v roce 2017 a od tohoto okamžiku se pražírna neustále rozvíjí.

 

ŘECKO

The Underdog

Lidé z Underdog praží kávu od roku 2011. Spolu s pražírnou vedou v Aténách kavárnu The Rabbit Punch, kde pracuje i mistr světa v Coffee in Good Spirits z roku 2016 Michalis Dimitrakopoulos.
Majitel projektu The Underdog Tasos Delichristos vystupuje na světové kávové scéně jako mezinárodní porotce na baristických soutěžích.

 

ESTONSKO

Coffee People

Tajnou zbraní jejich pražírny je pražič Johan Rohtla, který získal titul z biochemie a molekulární biologie na univerzitě v Baltimoru. Na světě je jen několik pražíren, kde je proces analyzován do detailu a drobných rozdílů v čase a stupních Celsia. Jejich metody pražení navíc navrhl potravinářský chemik světové úrovně. Johan ví, co se při pražení v kávových zrnkách děje na molekulární úrovni, a ve své laboratoři studuje souvislosti mezi obsahem kofeinu a pražením.

 

ŠPANĚLSKO

Cocóra Specialty Coffees

Tato partička lidí získávala své znalosti a zkušenosti od těch nejlepších na světě (Joanna Alm z Drop Coffee, Sandra Azevedo – trenérka SCA, Scott Rao). Poté zdokonalovali svoje umění a v roce 2017 si založili pražírnu. Obsadili 2. místo ve španělském Brewers Cup a 3. místo na španělském mistrovství pražičů.

Nomad Coffee

Zakladatel pražírny Jordi Mestre strávil 2 roky jako barista v nejlepších londýnských kavárnách. Poté si založil „pojízdnou kavárnu“ vozík s kávovarem a mlýnkem a jezdil po městě a prodával kávu. V roce 2012 se přihlásil na mistrovství baristů ve Španělsku, kde obsadil 1. místo a následně skončil na 15. místě na mistrovství světa. V roce 2014 vznikl v Barceloně projekt Nomad Coffee Lab. Po chvíli se do týmu připojil Fran Gonzáles.

 

NIZOZEMSKO

Manhattan Coffee Roasters

Název Manhattan Coffee Roasters je inspirován historií přístavu Rotterdam. Zejména linkou Holland America, která plula z Rotterdamu do New Yorku. Rotterdam se nachází hned vedle řeky Maas a jako jediné moderní město s nádherným panoramatem v Nizozemsku nese místní název „Manhattan aan de Maas“.

Ve společnosti Manhattan Coffee Roasters chtějí zachovat místní historii, ale také být otevření svým mezinárodním aspiracím.

White Label Coffee

Pražírna se sídlem v Amsterdamu, kde najdete i kavárnu se stejným názvem.

Friedhats Coffee Roasters

Mikropražírna, která se nachází v Amsterdamu. Snaží se, aby jejich produkce měla co nejmenší dopad na životní prostředí a vše, co v něm žije.

Lex Wenneker je holandským šampionem baristů v letech 2015, 2016 a 2018. V roce 2018 obsadil 2. místo na světovém šampionátu baristů. Dylan Sedgwick začal v této branži pracovat v roce 2007, ve společnosti, která se zabývá opravou kávovarů. V roce 2014 získal své první zaměstnání v kavárně a pracoval pro Headfirst Coffee Roasters, kde se setkal s Lexem.

 

RUMUNSKO

Sloane Coffee Roastery

Tato rumunská pražírna sídlí v Bukurešti a jejími zakladateli jsou Cosmin Mihailov a Teodora Pitis. Práci mají rozdělenou tak, že Cosminovým úkolem je vybírat co nejlepší kávu a Teodora má na starosti administrativu. Jejich pražič Bogdan Georgescu se umístil na 1. místě v rumunském šampionátu v pražení kávy, přičemž na následném světovém šampionátu se umístil na skvělém 2. místě.

Mabó Coffee Roasters

Celý příběh a cestu kavárny zahájili s jedinou myšlenkou: vybírat a nabízet jen tu nejlepší kávu. Pečlivě vybírají jednotlivá zrnka, které potvrzují standardy výběrové kávy, což znamená, že jsou ručně sbírány pouze zralé třešně a jednotlivé loty lze snadno sledovat od původu až po výsledný šálek kávy.
Bogdan Georgescu je rumunský národní šampion a vicemistr světa v pražení. Je zodpovědný za vývoj profilů pražení, aby odhalil jedinečné chutě a tóny každé zelené kávy, která upoutá jeho pozornost. Je perfekcionista, a proto každou várku kávy testuje na několika pražících profilech, aby zjistil konzistenci kvality.

MAĎARSKO

Casino Mocca

Pražírna vznikla v roce 2013 v Budapešti. Z původně tříčlenného týmu zůstali dva původní majitelé, kteří o sobě píší, že pro ně bylo pražení kávy vždy koníčkem a tak se stalo i jejich vášní a profesí. Není nic lepšího, než když člověka jeho práce baví a oborem žije. Přesně tohle je případ kluků, jejichž káva je opravdu exkluzivní