11. prosince 2024
Ethiopia Qonq’ana
Pražírna: Casino Mocca
Nadmořská výška: 1 910 – 2 010 m. n. m.
Odrůda: Heirloom
Zpracování: Honey
Chuťový profil
Broskev, citronová tráva, černý čaj
Původ
Pěstitelé této kávy jsou drobní zemědělci žijící v oblasti Sidama, poblíž vesnice Boreta. Stanice Qonqa’na, pojmenovaná podle řeky, která protéká touto oblastí, je ústřední stanicí společnosti Daye Bensa a kromě obvyklého mokrého a suchého zpracování se zde pracuje také s polosuchým (tzv. honey) procesem, který je v Etiopii poměrně neobvyklý: po ručním sběru se třešně třídí tzv. floating metodou a poté se oloupou, kdy se odstraní slupka a část dužiny od semen. Zbylá lepkavá zrnka pokrytá zbytkovou dužinou se uloží na vyvýšená lůžka a suší se asi dva týdny za pravidelného obracení. Po vysušení se káva zabalí do pytlů a odešle do mlýna na suchou kávu, kde se vyloupe a připraví na vývoz. Etiopská polosuchá káva má chuťový profil blízký kávě zpracovávané za mokra, ale má o něco plnější tělo a větší sladkost.
Recept:
Metoda přípravy: Hario Dripper V60
Teplota vody: 94 °C
Množství kávy: 20 g
Brew time: 2:45 – 3:00
0:00 – 60 g bloom (rychle promíchat)
0:30 – dolít do 170 g
1:00 – dolít do 260 g
1:30 – dolít do 320 g