14. prosince 2024
Colombia El Recreo
Pražírna: Blommers Coffee Roasters
Nadmořská výška: 1 700 m. n. m.
Odrůda: Caturron
Zpracování: Anaerobic natural
Chuťový profil
višně, mango, marakuja
Původ
Alirio Rodriguez produkuje kávu již více než 30 let. Je třetí generací pěstitelů kávy a v 15 letech koupil svou farmu Finca El Recreo. Dnes se zaměřuje na dosažení vysoké kvality kávy a udržitelných cen. Na farmě s ním pracují jeho dvě dospělé děti.
V roce 2018 Alirio přešel na výrobu výběrové kávy. K přechodu ho vedly nízké ceny komerční kávy a touha zlepšit a rozšířit produkci kávy.
Odrůda Caturron je relativně nová odrůda z kolumbijského Acevedu, která je mimo tuto oblast prakticky neznámá. Její přesný genetický původ není v současné době znám, ale odrůda se rychle stává uznávanou pro svou výraznou chuť a velké třešně. Odrůda Caturron je také odolná vůči kávové rzi listové a má poměrně vysoké výnosy.
Caturron je jednou z několika nových odrůd v kolumbijské Huile. „Povídá se, že poblíž Acevedo v Huile byla experimentální výzkumná farma,“ vysvětluje Juan Andres Gutierrez, koordinátor speciálního dodavatelského řetězce společnosti Sucafina Colombia. „Když byl projekt zrušen, rostliny tam zůstaly.“ Nyní bylo vybráno několik nových odrůd, které se rozšířily po celé Huile a které se nikde jinde nevyskytují. Caturron, což v překladu znamená „velká Caturra“, je jednou z těchto tajemných odrůd. Není jasné, zda se Caturron geneticky liší od všech ostatních známých odrůd, protože dosud nebyla oficiálně sekvenována. Pro zemědělce z Huily jsou však jedinečné vlastnosti a chuť těchto odrůd hodné pozornosti a mnoho farmářů tyto odrůdy množí a zpracovává v odlišných partiích.
Recept:
Metoda přípravy: Hario Switch
Mletí: jemnější, 23 kliků na Comandante
Teplota vody: 94 °C
Množství kávy: 20 g
0:00 – (switch zavřený) 60 g bloom
0:30 – (switch zavřený) přidejte dalších 40 g
1:00 – (switch otevřít) dolít zbylých 200 g vody
Brew Time: 2:30-2:45
Náš univerzální recept:
Metoda přípravy: Pour over
Mletí: 22-25 kliků na Comandante
Teplota vody: 94 °C
Množství kávy: 20 g
Brew time: 3:00
0:00 – 60 g bloom (promíchat)
0:30 – dolít do 150 g
1:00 – dolít do 240 g
1:30 – dolít do 330 g