14. prosince 2023

14. prosince 2023

Ethiopia Gedeb

 

Pražírna: Sedmitchka Coffee Roasters
Nadmořská výška: 1 000–1 750 m. n. m.
Odrůda: Heirloom
Zpracování: Fully washed

Chuťový profil

květinový, čistý, čajový – broskev, med, černý čaj, citron

Původ


Administrativně se Gedeb nachází v zóně Gedeo, ale pokud jde o kávu, podnebí a půda ne vždy spolupracují s politickými hranicemi. Tato káva se často nazývá „Yirgacheffe“, protože z hlediska profilu jsou kávy pěstované v této oblasti sourozenci káv pěstovaných v Yirgacheffe.

Většina káv pěstovaných v Gedebu jsou místní krajové odrůdy (které se často nazývají také etiopské dědičné odrůdy). Další odrůdy pěstované v této oblasti byly vyšlechtěny v Jimma Agricultural Research Centre (JARC). JARC je pro Etiopii důležitým výzkumným střediskem, které odvedlo velký kus práce na vývoji odrůd odolných vůči chorobám a vysoce výnosných, které přesto vykazují kvalitu v šálku.

Většina zemědělců v regionu hospodaří na méně než 5 hektarech (mnozí počítají své kávové farmy spíše podle stromů než podle plochy). Způsoby pěstování zůstávají tradiční. Káva se pěstuje jako součást integrované „kávové zahrady“ a střídá se s dalšími potravinářskými plodinami.

Kromě toho, že se jedná o tradiční prokládání, je většina farem také standardně ekologická. Zemědělci v Yirgacheffe obvykle používají velmi málo hnojiv a pesticidů, pokud vůbec nějaké.

Vzhledem k velikosti většiny pozemků je káva obvykle sbírána ručně majiteli pozemků a jejich rodinami.

Veškerá káva se před dodáním do sběrného střediska nebo přímo do mycí stanice selektivně ručně sklízí. V mycí stanici se káva třídí, aby se odstranily poškozené nebo nedozrálé třešně, a poté se dodává do rozvlákňovačů k rozvláknění. Poté se v závislosti na povětrnostních podmínkách fermentuje přibližně 24 hodin.

Po ukončení fermentace se pergamen důkladně promyje a poté se třídí v mycích kanálech, přičemž se každá šarže rozdělí do dvou tříd podle hustoty. Po roztřídění se káva někdy namáčí pod čistou pramenitou vodou v nádržích po dobu 12-24 hodin, aby se odstranily všechny stopy zkvašeného slizu.

Po vyprání se pergamen dopraví na vyvýšená lůžka, kde se suší ve stínu po dobu 10-14 dnů, dokud vlhkost nedosáhne 12 %. Během této doby se pergamen pravidelně obrací a několikrát se ručně třídí, aby se odstranila poškozená nebo odbarvená zrna. Během nejteplejších hodin dne se pergamen zakrývá igelitem, aby se zabránilo příliš rychlému vysychání, a přes noc, aby se zabránilo pronikání kondenzátu do vysychajícího pergamenu. Výsledkem této úrovně práce a lásky je skutečně vynikající profil šálku

Recept:


Metoda přípravy: Simplify the Brewer
Mletí: jemnější, 15 kliků na Comandante
Teplota vody: 94 °C
Množství kávy: 20 g
Brew Time: 2:50

0:00 – 60 g bloom
0:30 – dolít do 150 g
1:00 – dolít do 240 g
1:30 – dolít do 330 g

Poznámka: Recept zalévání lze použít i na V60, jen je třeba upravit mletí – 26 kliků na Comandante.

Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0