17. prosince 2024

17. prosince 2024

Costa Rica Delfina Porras

 

Pražírna: Moklair
Nadmořská výška: 1 800–2 100 m. n. m.
Odrůda: Catuai
Zpracování: Natural

Chuťový profil

Pečené meruňky, maliny, mango, jasmín

Původ


Vamay Coffee je rodinný podnik ze Santa María de Dota v Kostarice, oblasti, která je celosvětově proslulá svou vysoce kvalitní kávou. Společnost byla založena v březnu 2020 uprostřed krize COVID a v jejím čele stojí Doña Mayra, která se spolu se svým synem a dvěma dcerami věnuje pěstování výjimečné kávy a poskytování nezapomenutelných zážitků každému zákazníkovi. Zaměřením na vytváření přidané hodnoty se snaží zajistit lepší a spravedlivější příležitosti na národních i mezinárodních trzích s kávou.

 

Jako mikropodnik usilující o sociální a environmentální blaho se společnost Vamay Coffee řídí přesvědčením, že veškerá výroba potravin a nápojů by měla být udržitelná. Jejich káva se pěstuje na farmě Alto el Vapor, kde je 90 % půdy chráněno. Na farmě jsou také prameny, které zásobují vodou část komunity Santa María de Dota, a rodina se zavázala tyto životně důležité zdroje chránit. Kávovníkům se daří v nadmořské výšce mezi 1 800 a 2 100 metry. Tyto faktory spolu s možností zpětného dohledání umožňují společnosti Vamay Coffee zaručit dokonalost, oddanost a péči v každém zrnku.

Rodina žije na venkově a na farmě Alto el Vapor uplatňuje postupy udržitelného rozvoje. Jejich hlavním cílem je produkce výběrové kávy – zelené i pražené pro místní trh -, ale vedle kávovníků pěstují také různé plodiny, včetně citrusových plodů, banánů, kořenové zeleniny a listové zeleniny. Tento přístup jim pomáhá vyhnout se monokulturnímu pěstování a podporuje oběhové hospodářství. Poslední sklizeň, sklizená v únoru 2024, byla fermentována na terase ve stínu po dobu 48 hodin, poté byla přesunuta na vyvýšené postele, kde se sušila 15 dní a dosáhla vlhkosti 11 %.

 

Mayra a její dcera Dalila se účastní vzdělávacích skupin zřízených feministickou neziskovou organizací Bean Voyage, která se věnuje posilování postavení producentek kávy a řešení genderových rozdílů v zemědělských komunitách. Delfina, druhá dcera, působí ve společnosti Bean Voyage jako Care Facilitator a pracuje na posilování komunitních vazeb.

Bean Voyage podporuje 120 drobných farmářek v Kostarice a vytváří diskusní skupiny pouze pro ženy, které posilují důvěru a poskytují bezpečný prostor pro sdílení zkušeností. Nabízejí osobní i digitální školení se zaměřením na pokročilé technologie pro sledování pokroku a hodnocení znalostí. Významná část jejich vzdělávacího programu klade důraz na zachování biologické rozmanitosti a péči o životní prostředí s cílem bojovat proti změně klimatu a sladit produkci s místními ekosystémy. Každý zemědělec absolvuje nejméně 80 hodin školení v pěti modulech: financování farmy, produkce, zpracování, analýza kvality a genderové otázky / otázky komunity.

Bean Voyage také pomáhá najít lepší trhy pro udržitelně vyprodukované mikroloty, čímž zajišťuje spravedlivé ceny. Díky lepší kvalitě kávy a lepšímu přístupu na trh se rodinám drobných zemědělců po zapojení do Bean Voyage obvykle zvýší příjmy z činností souvisejících s hospodařením o 300 %.

Recept:


Metoda přípravy: V60
Mletí: 24 kliků na Comandante
Teplota vody: 93 °C
Množství kávy: 18 g
Brew Time: 2:45

0:00 – 50 g bloom
0:30 – dolít do 120 g
1:00 – dolít do 210 g
1:30 – dolít do 300 g

Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0