24 . prosince 2024

24 . prosince 2024

Colombia El Paraiso

 

Pražírna: Dear Judges
Nadmořská výška: 1 800 m. n. m.
Odrůda: Geisha
Zpracování: Honey

Chuťový profil

tropické ovoce, květiny, pomeranč

Původ


Farma Jose Ignacia Gomeze se nachází v obci Vereda el Naranjal nedaleko města Buescao v departementu Nariño. Odrůda kávy Geisha roste v nadmořské výšce 1900 metrů. José vyrostl v rodině pěstitelů kávy a získal dobrý vkus a cit pro dobrou kávu. Kávu pěstuje na šesti a půl hektarech vedle pomerančů, citronů a avokáda. Během sklizně on, jeho rodina a tým vyškolených sběračů ručně sbírají zralé červené třešně a zpracovávají sklizeň ve vlastním malém závodě.

Před několika lety postavil Jose Ignacio na farmě v blízkosti zpracovatelského závodu vlastní solární sušárnu. Pod plastovou střechou jsou umístěny tři úrovně vyvýšených sušících lůžek, které umožňují přístup světla a boční vítr z farmy reguluje teplotu tím, že prochází otevřenými konci sušárny. Jose sušírnu přesně zaměřil tak, aby využívala boční vítr k regulaci teploty. Když je káva poprvé sklizena, v případě Naturals, nebo usušena, v případě Honey a Washed lots, je umístěna na nejnižší lůžko. Při sušení se přesune na horní patro, kde zůstane, dokud nedosáhne požadované vlhkosti a není připravena k přesunu do skladovacího prostoru skladu na dobu odpočinku před vývozem, tzv. reposo, kdy se stabilizují všechny chutě, které budou v šálku vnímány. Carlos Alberto je vedoucím farmy Finca El Paraiso a Josého přítel z dětství. Carlos má na starosti sledování procesu sušení a přesouvání káv mezi jednotlivými úrovněmi v průběhu sušení.

Recept:


Metoda přípravy: Hario Dripper V60
Mletí: 24 kliků na Comandante
Teplota vody: 93 °C
Množství kávy: 20 g
Brew Time: 2:45

0:00 – 60 g bloom
0:30 – dolít do 150 g
1:00 – dolít do 240 g
1:30 – dolít do 330 g

Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0