4. prosince 2023
Costa Rica Aquiares
Pražírna: Kaffeelix
Nadmořská výška: 1 200 – 1 400 m. n. m.
Odrůda: F1 Centroamericano
Zpracování: Anaerobic flower culture
Chuťový profil
květiny, peckové ovoce, ananas
Původ
Farma Aquiares se nachází ve zcela unikátní oblasti – Karibské vysočině. Zde a pouze zde dochází čas od času k velmi neobvyklému jevu: ke konci sklizně způsobí déšť, že kávovníky podruhé vykvetou.
Tyto květy se sbírají brzy ráno a odvážejí na zpracovatelskou stanici, kde zhruba týden spontánně fermentují (kvasinkami přirozeně se vyskytujícími na květech) ve sklenicích s destilovanou vodou a cukrem.
Po skončení této fermentace se káva přiveze a kvasinky z květů se použijí ke kvašení kávy. V tomto případě jsou květy a káva stejné odrůdy.
Kávové třešně se nyní zbaví šťávy, podobně jako při zpracování honey. Poté se společně s květovými kvasinkami a květy fermentují anaerobně v nádržích po dobu dvou dnů a následně se suší 16-20 dnů.
Farma byla založena v roce 1890 a nachází se na sopce Turrialba mezi řekami Aquiares a Turrialba. Práce týmu Diega Robela zahrnuje celý výrobní řetězec od pěstování sazenic až po sběr a zpracování třešní. Rozšířil také rozmanitost kávových odrůd v sadech – a to s velkým úspěchem, jak dokazuje tato káva (Centroamericano je kříženec odrůd Sarchimor a Rume Sudan).
Recept:
Metoda přípravy: Pour over
Mletí: 24 kliků na Comandante
Teplota vody: 95 °C
Množství kávy: 20 g
Brew time: 3:00
0:00 – 60 gramů
0:30 – dolít do 150 gramů
1:00 – dolít do 240 gramů
1:30 – dolít do 330 gramů