8. prosince 2024
Costa Rica Castro
Pražírna: Novelty Coffee
Nadmořská výška: 1 500 m. n. m.
Odrůda: Caturra
Zpracování: Anaerobic natural
Chuťový profil
broskve, jahody, višně
Původ
Fermentační protokol vytvořený Georgem Delichristosem a dokonale provedený Donem Tacho vyzdvihuje prvky odrůdy caturra pěstované v kostarickém terroir do nových výšin s chutí broskví, růží, třešní a jahod se sladkostí třtinového cukru v ústech.
Mikrozávod Juanachute byl jedním z prvních závodů svého druhu. Luis Anastasio Castro, známý spíše jako Tacho, byl prvním adaptérem modelu mikrozávodů a od té doby se jeho prací inspirovalo více závodů. Provoz Juanachute se skládá z několika pozemků v oblasti Los Santos a závodu poblíž města San Pablo. V závodě probíhá úplně vše. Od výsadby kávovníků až po zapečetění jutových pytlů se zelenou kávou – vše probíhá pod dohledem dona Tacha.
Rodina Castrových vlastní ve městě San Pablo také malou pražírnu a obchod s kávou. Jeden z Tachových synů, Luis Anastasio (pojmenovaný po svém otci), je zodpovědný za zahájení vzdělávacího programu pro baristy na místní střední škole, který každoročně absolvuje 30 absolventů. Luis Anatasio se také účastní mistrovství Kostariky baristů, kde hrdě servíruje kávu z Juanachute.
Recept:
Metoda přípravy: V60
Teplota vody: 93 °C
Množství kávy: 15 g
Brew time: 2:45
0:00 – 50 g bloom (promíchat)
0:30 – dolít do 110 g
1:00 – dolít do 180 g
1:30 – dolít do 250 g
Náš univerzální recept:
Metoda přípravy: Pour over
Mletí: 22-25 kliků na Comandante
Teplota vody: 94 °C
Množství kávy: 20 g
Brew time: 3:00
0:00 – 60 g bloom (promíchat)
0:30 – dolít do 150 g
1:00 – dolít do 240 g
1:30 – dolít do 330 g