23. prosince 2024
Colombia Monteblanco
Pražírna: The Roses
Nadmořská výška: 1 730 m. n. m.
Odrůda: Pink Bourbon
Zpracování: Cold Washed
Chuťový profil
levandule, citronová tráva, mango, marakuja
Původ
Kávu z farmy Monteblanco jsme měli v nabíce již loni, letos se vrací do naší edice RARE s ještě větší parádou! Pink bourbon zpracovaný metodou Cold Washed. Květinová a tropická pecka!
O farmě
Finca Monteblanco leží v národním přírodním parku Cueva de los Guacharos, přímo v údolí řeky Suaza. Přírodní krajina, která se rozprostírá všemi směry, poskytuje farmě přímé spojení s nádhernou flórou a faunou, která se v ní vyskytuje. Farmář Rodrigo Sanchez, který farmu vlastní, obhospodařuje přibližně 14 ha, na kterých pěstuje primárně odrůdy Caturra, Bourbon, Pink Bourbon a Geisha.
O zpracování
Tento lot byl zpracován metodou Cold Washed. Perfektně zralé třešně odrůdy Pink bourbon s cukernatosí mezi 24 a 26 jednotek BRIX byly uloženy do lednic, kde se nechaly fermentovat po dobu 72 hodin ve velmi nízké teplotě, kolem 10 stupňů. Následně byly třešně oloupány a zrnka se zbytkovou dužinou fermentovaly podruhé se specifickým kmenem kvasinek. Po fermentaci byla káva promyta a sušena na visutých postelích.
Chuť
Šťavnatá a florální pecka. V šálku najdete chuť levandule, citronové trávy, citrusů, manga, passionfruitu… Je toho hodně. Acidita je jiskrná, citric a malic, a celkově velmi dobře strukturovaná. Šťavnaté tělo kávě dodává svěžest. Praženo na filtr.
Recept:
Metoda přípravy: Simplify the Brewer
Mletí: jemnější, 15 kliků na Comandante
Teplota vody: 94 °C
Množství kávy: 20 g
Brew Time: 2:50
0:00 – 60 g bloom
0:30 – dolít do 150 g
1:00 – dolít do 240 g
1:30 – dolít do 330 g
Poznámka: Recept zalévání lze použít i na V60, jen je třeba upravit mletí – 24 kliků na Comandante.