12. prosince 2024

12. prosince 2024

El Salvador Los Pirineos

 

Pražírna: Koppi
Nadmořská výška: 1 400 m. n. m.
Odrůda: Pacamara
Zpracování: Washed

Chuťový profil

Peckové ovoce, sladká čokoláda, med

Původ


Farmu Los Pirineos, která se nachází v departementu Usulután v Salvadoru, provozuje pátá generace producentů kávy Diego Baraona. Diego se ujal vedení farmy v roce 2020 po smrti svého otce a nyní se snaží pokračovat nejen v tradici a odkazu svého otce Gilberta, ale i ve více než 130 letech zkušeností, historie a znalostí, které jeho rodina v pěstování kávy má.

Farma se nachází ve výšce 1400 metrů nad mořem na svazích samostatně stojící sopky. Tato jedinečná poloha poskytuje mikroklima, kterému se nevyrovná žádné jiné, se sluncem zalitými dny a chladnými větry, což vytváří prostředí ideální pro produkci, zpracování a sušení kávy. Tohoto klimatu se obzvláště dobře využívá v oblasti sušení na farmě, kde jsou vyvýšená sušící lůžka umístěna mezi dvěma vrcholy a vytvářejí větrný tunel, kterým neustále proudí vánek. Lůžka jsou dvanáct hodin denně vystavena slunci, zatímco teplota je regulována trvalým větrem, což vytváří ideální prostředí pro výrobu kávy Honey a Natural.

Na farmě Los Pirineos se pěstuje přibližně 20 odrůd kávy, včetně Rume Sudan, SL-28, Batian a Gesha, ačkoli Pacamara a Bourbon jsou základními kávami, které tvoří přibližně 80 % objemu produkce farmy. Vedle 20 odrůd, které se na farmě pěstují, má Los Pirineos také vlastní zahradu a školku kávových odrůd, která obsahuje přibližně 70 různých odrůd kávy. Tato práce s odrůdami byla vášní Diegova otce Gilberta a je vášní, ve které hodlá Diego pokračovat i do budoucna tím, že bude na farmě pokračovat v pěstování a experimentování. I když je kvalita v Los Pirineos jistě důležitá, Diego dbá také na ekologickou a sociální odpovědnost. Veškerá voda používaná při výrobě a zpracování kávy pochází ze sbírané dešťové vody. Chovají se zde také včely, a to jak pro produkci medu, tak i proto, aby různými způsoby přispívaly k místnímu ekosystému. Diego na farmě zaměstnává přibližně 60 lidí a snaží se zajistit, aby lidé, kteří kávu sklízejí, pracovali celoročně i na dalších projektech na farmě, aby byla práce soustavná a udržitelná. Veškerá káva na farmě Los Pirineos se pěstuje ve stínu pod stromy, které vysadil Diegův otec Gilberto a které poskytují nejen kvalitní podmínky pro pěstování kávy, ale také další životní prostor pro místní faunu. Tento lot kávy Pacamara byl zpracovaný metodou washed.

Recept:


Metoda přípravy: Pour over
Teplota vody: 95 °C
Množství kávy: 20 g
Brew time: 3:15

0:00 – 110 g bloom
0:45 – dolít do 220 g
1:15 – dolít do 330 g

Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0