2. prosince 2024
Ethiopia Bule Hora Sakicha
Pražírna: Fiftybeans
Nadmořská výška: 2 000 m. n. m.
Odrůda: Heirloom
Zpracování: Anaerobic natural
Chuťový profil
tropické ovoce, ananas, bylinky, bonbóny
Původ
Farma, kde byla tato kávová zrna vypěstována, se nachází v regionu Bule Hora v Etiopii, v nadmořské výšce kolem 2000 metrů. Region je známý pro svou bohatou kávovou historii a výjimečnou kvalitu zrn. Drobný farmáři, kteří tvoří kooperaci Sakicha, se zaměřují na ekologické a tradiční pěstování. Jedná se o jednu z káv z The Roses Green Coffee projektu, ve kterém nakupujeme kávy napřímo od producentů a následně importujeme do Evropy. Díky tomu můžeme fármáře férově ohodnotit a pomoci jim zlepšit kvalitu.
Anaerobní fermentace, kterou prošla tato káva, přidává k tradičním chutím novou vrstvu komplexnosti. Kávové třešně jsou umístěny do vzduchotěsných nádob, kde jsou ponechány fermentovat po dobu 72 hodin. Tento proces výrazně ovlivňuje výsledný chuťový profil, a to zejména ve zvýšené sladkosti a šťavnatosti. Následovala naturální metoda, což znamená, že po fermentaci jsou třešně rozprostřeny na vyvýšená sušící lůžka, kde schnou pod sluncem. Tento způsob zpracování je tradiční pro Etiopii a dává kávě její typické, intenzivní ovocné tóny.
Recept:
Metoda přípravy: Pourover
Mletí: 24 kliků na Comandante
Teplota vody: 93 °C
Množství kávy: 15 g
Brew Time: 2:30 – 2:40
0:00 – 60 g bloom (promíchat)
0:30 – dolít do 120 g
1:00 – dolít do 180 g
1:30 – dolít do 250 g