6. prosince 2023

6. prosince 2023

Burundi Rugabano

 

Pražírna: Hola Coffee Roasters
Nadmořská výška: 1 575–1 700 m. n. m.
Odrůda: Bourbon
Zpracování: Washed

Chuťový profil

Med, hruška, rozinky

Původ


V Burundi se téměř všichni obyvatelé živí tím, co vypěstují. Přibližně 700 000 rodin se živí přímo kávou, která je podle místních obyvatel jejich srdci blízká. Jedná se o vnitrozemskou zemi s malými ekonomickými zdroji s převážně zemědělskou ekonomikou, v níž má káva zásadní význam. Burundská káva, jejíž roční produkce dosahuje až na 200 000 pytlů, představuje v současné době něco málo přes 1 % světového trhu, což je sice ve srovnání s jinými producentskými zeměmi velmi nízký podíl, ale i přesto představuje až 65 % burundského vývozu – jedná se velmi důležitý zdroj příjmů pro národní hospodářství. Pro více než 700 000 rodin pěstujících kávu, které část své půdy věnují také samozásobitelskému zemědělství (pěstování pšenice, kukuřice, rýže, banánů atd.) se tak jedná o zajímavé doplnění příjmů z prodejů kávy. Produkce kávy v Burundi je převážně činností drobných zemědělců a odhaduje se, že přibližně 30 % domácností v celé zemi je na této plodině závislých z hlediska své obživy. Farmy jsou malé, menší než jeden hektar, a průměrný počet stromů na jednoho farmáře se odhaduje na 50 až 250, což je ideální poměr pro zajištění včasné péče o stromy a vysoké kvality kávy.

Recept:


Metoda přípravy: Orea V2
Teplota vody: 92 °C
Množství kávy: 18 g
Brew Time: 3:00 – 3:30

0:00 – 0:30 – 50 g bloom
0:30 – 1:15 dolít do 150 g
1:15 – 1:45 dolít do 300 g

Nákupní košík
Košík je prázdný!
Pokračovat v nákupu
0