9. prosince 2024
Kenya Rung’eto Kiangoi AB
Pražírna: Friedhats Coffee Roasters
Nadmořská výška: 1 800 – 1 900 m m. n. m.
Odrůda: SL28, SL34, Ruiru 11
Zpracování: Washed
Chuťový profil
borůvky, datle, rebarbora
Původ
Káva pochází z Kiangoi Factory, kterou spravuje Rung’eto Farmers Cooperative Society. Tento závod se nachází v úrodné oblasti v Keni a přijímá kávové třešně od více než 1160 malých farmářů z okolních vesnic. Kooperativa se zaměřuje nejen na pěstování kávy, ale také provozuje mléčnou chladírnu, která dodává mléčné výrobky jedné z největších keňských mlékárenských společností. Tento model diverzifikovaného příjmu pomáhá farmářům snížit jejich závislost na jediném zemědělském produktu, což zvyšuje stabilitu jejich příjmů.
Káva Rung’eto Kiangoi je zpracovávána tradiční metodou promytého procesu. Kávové třešně jsou ručně sbírány, tříděny a poté promyty čistou vodou, aby se odstranily nečistoty a méně kvalitní plody. Následně jsou sušeny na vyvýšených postelích, kde pravidelné otáčení zajišťuje rovnoměrné sušení. Tento důkladný a pečlivý proces zajišťuje, že káva dosahuje maximálního chuťového potenciálu, což se odráží v její výrazné ovocné a sladké chuti.
Recipe:
Metoda přípravy: V60
Teplota vody: 94 °C
Množství kávy: 20 g
Brew time: 3:00
0:00 – 110 g
0:45- dolít do 220 g
1:15 – dolít do 330 g